Chipsy truflowe Aom durian

Uwielbiany przez ponad miliard ludzi azjatycki owoc o nieskończonych wartościach odżywczych

Werwa

I durian Monthong to duże owoce, ważące średnio od 3 do 5 kilogramów i na ogół mają owalny lub cylindryczny, zwężający się kształt, czasami spotykany z nieregularnymi guzkami, tworzącymi wygląd przypominający serce. Powierzchnia owocu pokryta jest gęstymi, spiczastymi trójkątnymi kolcami, a kolor waha się od bladozielonego przez jasnobrązowy do złocistobrązowego. Pod kolczastą powierzchnią znajduje się białe, gąbczaste wnętrze z wieloma komorami otaczającymi płaty miąższu. Każdy płat miąższu ma półtwardą powierzchnię, odsłaniającą gęste, kremowe, maślane wnętrze z małymi, twardymi nasionami. Duriany Monthong mają łagodny aromat w porównaniu z innymi odmianami duriana oraz bogaty, słodki, ciepły i złożony aromat opisywany jako mieszanka nut wanilii, karmelu, pieprzu i siarki.

pory roku

I durian Monthong są dostępne podczas gorącego sezonu w Tajlandii, ze szczytowymi zbiorami między kwietniem a sierpniem.

Aktualne fakty

I Miesięczny durian, botanicznie sklasyfikowane jako Durio zibethinus, to duża tajska odmiana należąca do rodziny Malvaceae. Tajlandia jest głównym producentem i eksporterem duriana, aw kraju uprawia się ponad 234 odmiany, z których tylko kilka jest uprawianych do użytku komercyjnego. Monthong durian stanowi ponad połowę całkowitej produkcji duriana w Tajlandii i jest również najczęściej eksportowaną odmianą, ponieważ owoce można przechowywać przez około dwadzieścia dni bez zepsucia. Nazwa Monthong tłumaczy się z języka tajskiego jako „złota poduszka”, odzwierciedlenie grubego, miękkiego miąższu odmiany, a w sezonie odmiana jest szeroko spotykana u ulicznych sprzedawców, na lokalnych targach i w ciężarówkach, które przecinają dzielnice sprzedające owoce na megafonach. Tajski durian jest tradycyjnie zbierany przed pełną dojrzałością, uważa się, że proces ten przedłuża okres przydatności do spożycia owoców, a ta metoda zapewnia również jędrną, ale miękką konsystencję w owocach o łagodnym, słodkim smaku. Obecnie istnieje intensywna konkurencja między Tajlandią a Malezją w zakresie produkcji duriana, a Monthong durian jest charakterystyczną odmianą sprzedawaną i eksportowaną z Tajlandii na sąsiednie rynki.

Wartość odżywcza

I Monthong durian są doskonałym źródłem witaminy C, przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa produkcję kolagenu i zmniejsza stany zapalne. Owoce są również dobrym źródłem potasu, który reguluje poziom płynów w organizmie, magnezu regulującego ciśnienie krwi, błonnika stymulującego przewód pokarmowy, manganu wspomagającego trawienie białek i zawierają mniejsze ilości fosfor, żelazo, miedź i cynk.

Aplikacje

Monthong durian może być używany na wielu etapach dojrzałości zarówno do surowych, jak i gotowanych preparatów, w tym do smażenia i gotowania. Kiedy jest młody, miąższ ma gęstą, jędrną konsystencję i jest najczęściej krojony i smażony jako frytki, siekany i mieszany w curry lub cienko krojony i dodawany do świeżych sałatek. W Tajlandii duriany Monthong są dodawane do curry massaman, aby dodać bogatych smaków umami, a czasami są również przygotowywane jako som tom, surowa, chrupiąca sałatka z dodatkiem ziół, sosu rybnego i niedojrzałych owoców. W miarę dojrzewania duriana Monthong miąższ jest najczęściej spożywany na surowo, na uboczu, przecierany do sosów sałatkowych lub mieszany z pastami i używany jako polewa do lodów, bułek owocowych i ciastek. Miąższ można również zmieszać z lepkim ryżem, zmiksować z kawą lub ugotować z syropem, aby stworzyć słodki deser. Miesięczny durian dobrze komponuje się z owocami tropikalnymi, w tym mangostanem, rambutanem, owocami węża, mango i kokosem, smakami takimi jak czosnek, szalotka, trawa cytrynowa i galangal, czekoladą, wanilią i ziołami, takimi jak kolendra, kminek, mięta i sproszkowane curry. Cały, nieoszlifowany durian Monthong będzie przechowywany przez kilka dni w temperaturze pokojowej, ale długość tego czasu będzie w dużym stopniu zależała od dojrzałości owoców w momencie zbioru. Po dojrzeniu owoce należy natychmiast zjeść, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Kawałki mięsa można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-5 dni. Monthong durian można również zamrozić i wyeksportować na rynki całego świata.

Etniczny

Monthong durian to jedna z głównych odmian duriana prezentowana na Festiwalu Owoców Chanthaburi w prowincji Chanthaburi w południowo-wschodniej Tajlandii. Chanthaburi jest znane jako tajlandzka „tropikalna misa owoców”, a coroczny dziesięciodniowy festiwal w maju koncentruje się na lokalnych uprawach uprawianych w regionie, w tym na durianach. Podczas festiwalu Monthong durian jest wystawiany w dużych stosach na stołach, sprzedawany w całości lub wstępnie pokrojony, a nawet jest pobierany za darmo przez krótki czas w ciągu dnia, umożliwiając odwiedzającym spróbowanie różnych odmian. Podczas festiwalu duriany są również sprzedawane w postaci gotowanych przetworów, w tym frytek, curry, cukierków, napojów i deserów. Oprócz duriana festiwal owoców jest znany w całym kraju z ręcznie robionych drewnianych mebli, ręcznie robionych produktów i innych lokalnych owoców tropikalnych, takich jak mangostan i owoce węża. Te lokalne owoce są łączone z durianem.

Podobne przedmioty