Dlaczego durian to lubi? Durianowe chipsy truflowe
Werwa
I Miesięczny duriang są dużymi owocami, średnio ważącymi od 3 do 5 kilogramów i na ogół mają kształt owalny do cylindrycznego, zwężający się, czasami spotykany z nieregularnymi wypukłościami, tworzącymi wygląd przypominający serce. Powierzchnia owocu pokryta jest gęstymi, spiczastymi trójkątnymi kolcami, a kolor waha się od bladozielonego przez jasnobrązowy do złocistobrązowego. Pod kolczastą powierzchnią znajduje się białe, gąbczaste wnętrze z wieloma komorami otaczającymi płaty miąższu. Każdy płat miąższu ma półtwardą powierzchnię, odsłaniającą gęste, kremowe, maślane wnętrze z małymi, twardymi nasionami. Duriany Monthong mają łagodny aromat w porównaniu z innymi odmianami duriana oraz bogaty, słodki, ciepły i złożony aromat opisywany jako mieszanka nut wanilii, karmelu, pieprzu i siarki.
pory roku
I durian Monthong są dostępne podczas gorącego sezonu w Tajlandii, ze szczytowymi zbiorami między kwietniem a sierpniem.
Aktualne fakty
Monthong durian, botanicznie sklasyfikowany jako Durio zibethinus, to duża tajska odmiana należąca do rodziny Malvaceae. Tajlandia jest głównym producentem i eksporterem duriana, aw kraju uprawia się ponad 234 odmiany, z których tylko kilka jest uprawianych do użytku komercyjnego. Monthong durian stanowi ponad połowę całkowitej produkcji duriana w Tajlandii i jest również najczęściej eksportowaną odmianą, ponieważ owoce można przechowywać przez około dwadzieścia dni bez zepsucia. Nazwa Monthong tłumaczy się z języka tajskiego jako „złota poduszka”, odzwierciedlenie grubego, miękkiego miąższu odmiany, a w sezonie odmiana jest szeroko spotykana u ulicznych sprzedawców, na lokalnych targach i w ciężarówkach, które przecinają dzielnice sprzedające owoce na megafonach. Tajski durian jest tradycyjnie zbierany przed pełną dojrzałością, uważa się, że proces ten przedłuża okres przydatności do spożycia owoców, a ta metoda zapewnia również jędrną, ale miękką konsystencję owoców o łagodnym, słodkim smaku. Obecnie istnieje intensywna konkurencja między Tajlandią a Malezją w zakresie produkcji duriana, a Monthong durian jest charakterystyczną odmianą sprzedawaną i eksportowaną z Tajlandii na sąsiednie rynki.
Wartość odżywcza
Duriany Monthong są doskonałym źródłem witaminy C, przeciwutleniacza, który wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa produkcję kolagenu i zmniejsza stany zapalne. Owoce są również dobrym źródłem potasu, który reguluje poziom płynów w organizmie, magnezu regulującego ciśnienie krwi, błonnika pobudzającego przewód pokarmowy, manganu wspomagającego trawienie białek i zawierają mniejsze ilości fosforu, żelaza, miedzi i cynku. .
Aplikacje
Monthong durian może być używany na wielu etapach dojrzałości zarówno do surowych, jak i gotowanych preparatów, w tym do smażenia i gotowania. Kiedy jest młody, miąższ ma gęstą, jędrną konsystencję i jest najczęściej krojony i smażony jako frytki, siekany i mieszany w curry lub cienko krojony i dodawany do świeżych sałatek. W Tajlandii duriany Monthong są dodawane do curry massaman, aby dodać bogatych smaków umami, a czasami są również przygotowywane jako som tom, surowa, chrupiąca sałatka z dodatkiem ziół, sosu rybnego i niedojrzałych owoców. W miarę dojrzewania duriana Monthong miąższ jest najczęściej spożywany na surowo, na uboczu, przecierany do sosów sałatkowych lub mieszany z pastami i używany jako polewa do lodów, bułek owocowych i ciastek. Miąższ można również zmieszać z lepkim ryżem, zmiksować z kawą lub ugotować z syropem, aby stworzyć słodki deser. Miesięczny durian dobrze komponuje się z owocami tropikalnymi, w tym mangostanem, rambutanem, owocami węża, mango i kokosem, smakami takimi jak czosnek, szalotka, trawa cytrynowa i galangal, czekoladą, wanilią i ziołami, takimi jak kolendra, kminek, mięta i sproszkowane curry. Cały, nieoszlifowany durian Monthong będzie przechowywany przez kilka dni w temperaturze pokojowej, ale długość tego czasu będzie w dużym stopniu zależała od dojrzałości owoców w momencie zbioru. Po dojrzeniu owoce należy natychmiast zjeść, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Kawałki mięsa można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-5 dni. Monthong durian można również zamrozić i wyeksportować na rynki całego świata.
Informacje etniczne/kulturowe
Duriany Monthong są jedną z głównych odmian durian na Festiwalu Owoców Chanthaburi w prowincji Chanthaburi w południowo-wschodniej Tajlandii. Chanthaburi jest znane jako tajlandzka „tropikalna misa owoców”, a coroczny dziesięciodniowy festiwal w maju koncentruje się na lokalnych uprawach uprawianych w regionie, w tym na durianach. Podczas festiwalu Monthong durian jest wystawiany w dużych stosach na stołach, sprzedawany w całości lub wstępnie pokrojony, a nawet jest pobierany za darmo przez krótki czas w ciągu dnia, umożliwiając odwiedzającym spróbowanie różnych odmian. Duriany są również sprzedawane podczas festiwalu w postaci gotowanych przetworów, w tym frytek, curry, cukierków, napojów i deserów. Oprócz duriana festiwal owoców jest znany w całym kraju z ręcznie robionych drewnianych mebli, ręcznie robionych produktów i innych lokalnych owoców tropikalnych, takich jak mangostan i owoce węża. Te lokalne owoce są łączone z durianem, aby udekorować duże platformy i rzeźby jako pokaz artystyczny festiwalu. Jednym z najpopularniejszych wydarzeń festiwalu jest konkurs szybkiego jedzenia, w którym uczestnicy rywalizują o zjedzenie jak największej ilości owoców w jak najkrótszym czasie, wygrywając nagrodę pieniężną. Geografia
Uważa się, że duriany pochodzą z regionów Sumatry, Półwyspu Malajskiego i Borneo i rosną dziko od czasów starożytnych. Owoce rozprzestrzeniły się w całej Azji Południowo-Wschodniej we wczesnych czasach i były sadzone w regionach Tajlandii. Uprawa duriana pozostawała stosunkowo nisko położona w Tajlandii przez wiele stuleci, aż do początku XIX wieku, kiedy napływ chińskich imigrantów zaczął uprawiać duriana do użytku komercyjnego. Chińscy imigranci nie byli zobowiązani do pracy nad corocznymi projektami dla króla Tajlandii, do czego byli zobowiązani rdzenni mieszkańcy Tajlandii, pozwalając imigrantom budować i rozwijać duże farmy duriana. Pod koniec XIX wieku w Tajlandii stworzono wiele nowych odmian duriana do komercyjnej uprawy na dużą skalę. W połowie XX wieku rząd Tajlandii zaoferował rolnikom zachęty do opuszczenia brzegów rzek Bangkoku i udania się do odległych prowincji rolniczych, takich jak Chanthaburi, w celu rozszerzenia uprawy duriana, co ostatecznie doprowadziło do miejsc produkcji używanych do dziś. Historia durianów Monthong jest w większości nieznana, a eksperci śledzą tę odmianę aż do Tajlandii pod koniec XX wieku. Dzisiaj durian Monthong stanowi większość duriana produkowanego w Tajlandii i jest uprawiany w prowincjach Rayong, Chumpon i Chanthaburi. Monthong durian są również eksportowane świeże i mrożone na całym świecie.